In our application for development consent this site connects the existing local combined sewer overflows (CSOs), known as the Clapham Storm Relief CSO and Brixton Storm Relief CSO, to the main tunnel.

The Albert Embankment Foreshore site is on the eastern bank of the River Thames. It comprises the foreshore under and on both sides of Vauxhall Bridge, and extends approximately 250m north. The site also includes Lacks Dock access and slipway, an area of property associated with Camelford and Tintagel House’s and the Thames Path. The surrounding area is predominantly commercial, mixed-use and residential. The location of the site is shown below.

Construction is assumed to start in 2017 and would take approximately four-and-a-half years. Where appropriate some advance works may be carried out before the main construction period.

Work would comprise construction of a new area of reclaimed land in the foreshore, in front of the existing river wall in front of Camelford House for a shaft approximately 48 metres deep with an internal diameter of approximately 16 metres. Connection to the existing sewers would be made within a second new area of reclaimed land underneath Vauxhall Bridge and in front of the Vauxhall Cross (MI6/SIS) building.  These two areas would be connected under the foreshore.  The shaft is required to transfer sewage flows from the CSOs to the main tunnel.

Our application includes two options for construction access to the site. The final decision maker would be asked to confirm which option should be included in the Development Consent Order, if granted.

Option A provides access to the site from Lacks Dock, off Albert Embankment, with construction vehicles using the northern side of Lacks Dock (currently a footpath). Option B provides access to the site from Albert Embankment between Camelford House and Tintagel House.

While most of the operational structures would be within the new areas of reclaimed land in the foreshore, several ventilation columns, an electrical and control kiosk plus concrete benches for public seating would be permanent above ground features.

Please refer to the application documentation on the Planning Inspectorate’s website (link below) for full details of our proposals for this site.

http://infrastructure.planningportal.gov.uk/projects/london/thames-tideway-tunnel